Tukikohta (Haapasaari)

päärakennus

torppa

Haapasaari sijaitsee eteläisellä Päijänteellä Päijänteen kansallispuistossa (P:61.32,0 I:25.49,9′) Kelventeen kaakkoispuolella. Saaressa sijaitsee viimeinen säilynyt kalastajatila Päijänteen kansallispuistossa Etelä-Päijänteellä. Lahden venekerho on vuokrannut pihapiirin pitkäaikaisella sopimuksella Metsähallitukselta.

Lahden venekerhon aikaisemman tukikohdan vuokrasopimus päättyi keväällä 2013, eikä MTK-säätiö halunnut enää uusia vuokrasopimusta. Kellosalmessa sijaitsevassa MTK:n majassa venekerho ehti pitämään tukikohtaa 25 vuotta.

Viime talvena uutta tukikohtaa etsittiin lähialuilta ja asian tiimoilta soiteltiin satoja puheluita ennenkuin mielenkiintoinen paikka löytyi. Sopimusta sorvattiin Metsähallituksen kanssa reilu vuosi ennen kuin allekirjoitusvaiheeseen päästiin. Kalastajatilan rakennukset ovat ajan saatossa päässeet melko huonoon kuntoon, koska ne ovat olleet viimeksi vapaa-ajan käytössä joskus -80 luvulla. Sen jälkeen rakennuksissa on vieraillut lähinnä laitapuolen kulkijoita paikkoja rikkomassa.

aitta

Pihapiirissä on 1800 luvun lopulta oleva päärakennus, aitta, sauna ja ulkorakennus. Rakenukset ovat museoviraston suojelemia. Ensimmäinen kesä onkin mennyt paikkoja siistiessä. Onneksi meillä on isossa yhdistyksessä monen alan ammattilaisia ja innokkaiden talkoolaisten voimin olemmekin saaneet jo ihmeitä aikaan. Suunnitelmissa on uusia rakennusten vesikatot ja parantaa rantautumis mahdollisuuksia uudella isolla laiturilla. Laiturin puute on rajoittanut tähän asti melkoisesti tukikohdan käyttöä, sillä kivikkoiseen rantaan rantautuminen on vaikeaa. Laituri hanke voi kestää vielä reilun vuoden ennenkuin asianmukaiset luvat laiturille saadaan. Jatkossa laituri tulee olemaan kaikkien vesillä liikkujien käytössä samoin kun pääsy pihapiiriin.

Kesällä 2007 kalastajatilasta valmistui rakennetun kulttuuriympäristön selvitys. Samana kesänä WWF:n talkoolaiset siistivät tilan ympäristöä. Vapaaehtoiset raivasivat metsittyneitä laitumia ja pistivat alueelta sinne kuulumattomia moderneja puutarhakasveja.

Kahtena edeltävänä kesänä pihapiiriä ovat pitäneet siistinä lampaat, joita tänäkin kesänä oli Haapasaaressa 17 kappaletta. Pihapiiristä on aidattu sen verran että lampaat eivät ole päässeet sotkemaan rantaa eikä nuotiopaikkoja.

Metsähallitukselta on saatu lupa pienen nuotiokatoksen rakentamiseen tilan pihapiiriin. Semmoinen syntyikin viime kesänä talkoovoimin vanhasta tukikohdasta puretusta grillikatoksesta. Katosta purettaessa vanha kattoonnela vaurioitui korjauskelvottomaksi, mutta talkoovoimin tilalle saatiin rakennettua uusi. Kellosalmesta Haapasaareen tuotiin myös vanha (Onnela) ponttoni sauna mikä on tarjonnut kerholaisille makoisat löylyt jo vuosien ajan.

Kerholaiset ovat jo nyt löytäneen hyvin uuden tukikohdan. Kesä viikonloppuisin saaren rannat alkavat täyttymään jo hyvissä ajoin kun ihmiset livistävät töistään mahdollisuuksien mukaan. Parhaimpina viikonloppuina rannassa on ollut rantautuneena parisenkymmentä venekuntaa.

Toivotamme siis kaikki tervetulleeksi tutustumaan uuteen tukikohtaan ja nauttimaan mukavasta seurasta upeassa ja kultturihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä.

Haapasaaren yleiset ohjeet löydät täältä

Tässä vielä kartta Haapasaaren ympäristöstä.


lähestyminen Haapasaari

Lähestyttäessä Haapasaarta Kelventeen suunnasta, ei ole mitään erityistä huomioitavaa. Nuolen osoittamasta suunnasta kohti laituria.

Pulkkilanharjulta päin tultaessa viimeisen eteläviitan jälkeen suuntaat keskelle Haapasaaren ja Petäjäsaarien väliin. Huomioi kivet, mitkä on merkitty karttaan punaisilla ympyröillä. Jälkimmäisen ympyrän kohdalla oikealle jää isompi kalliosaareke. Pysy ajolinjassa keskilinjan oikealla puolella lähempänä tätä kalliosaareketta.poijukartta

Lisätietoja Tukikohtaisäntä

Kimmo Kokkonen